Geldzaken

Sintdrukte bij webwinkels is 'beheersbaar', LEGO-pakketjes krijgen voorrang

De grote webwinkels vinden de sinterklaasdrukte vooralsnog beheersbaar. Dat zeggen ze donderdag tegen NU.nl. Door extra capaciteit in te zetten en bepaalde pakketjes voorrang te geven in het verzendproces, hopen ze cadeaus op tijd bij mensen thuis te kunnen bezorgen. Bol.com vertelt dat ze nu in de "drukste periode van het jaar" zitten, maar daar vooralsnog weinig last van te hebben. "We hebben dagelijks contact met PostNL en veruit het grootste...


6 op 10 bedrijven die NOW-steun ontving om lonen door te betalen, moet naar verwachting een deel terug storten

Zo'n 140.000 bedrijven kregen de eerste NOW-steun. Daarmee konden de lonen van 2,6 miljoen werknemers worden doorbetaald.


Autobezitters zien olieprijs van $50 weer opdoemen

De prijs van ruwe olie vervolgde vrijdag de weg omhoog tot net onder de $50 per vat, een nieuwe piek sinds begin maart van dit jaar.


Onduidelijk wat streamingplan van Warner betekent voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het plan van filmstudio Warner om zeker een jaar films tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen, gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse filmmarkt. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs diverse grote branchepartijen.


DSM nieuwen sponsor Sunweb-wielerploeg

De Sunweb wielerploeg wordt vanaf 1 januari Team DSM. Het speciaalchemiebedrijf is de nieuwe partner en sponsor geworden van de wielerploeg.


Banengroei in VS valt tegen

De Amerikaanse banenmotor is in november harder teruggevallen dan gedacht. Er kwamen 245.000 arbeidsplaatsen bij in de VS. Dat zijn er flink minder dan de circa 460.000 nieuwe banen waarop analisten hadden gerekend.


EU-president verwacht 'de komende uren of dagen' uitsluitsel over Brexit-deal

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, denkt dat er snel duidelijkheid komt over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Belg zei vrijdag "in de komende uren of dagen" een resultaat van de onderhandelingen te verwachten. De twee partijen zouden in de dagen voorafgaand aan donderdag dichter bij een deal zijn gekomen, maar die vooruitgang zou volgens de Britse pers op donderdag weer tenietgedaan zijn....


Ryanair bestelt meer Boeing 737 MAX vliegtuigen

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft nog eens 75 vliegtuigen Boeing 737 MAX besteld. Daarmee komt totaal aantal toestellen van dat type dat de Ierse prijsvechter in bestelling heeft op 210.


Regeringspartijen hebben plan voor honderden miljoenen aan extra coronasteun voor noodlijdende sectoren

In de praktijk zal de nieuwe steun vooral bij de horeca-, cultuur en evenementensector terechtkomen.


McDonald's heeft al 9 maanden geen enkele salade geserveerd in de VS - dat lijkt geen toeval

Het is de vraag of de salades terugkomen. Klanten lijken ze niet te missen en ze hebben McDonald's nooit geld in het laatje gebracht.


Het blijft tot op het laatste moment bloedspannend bij de Brexit: 'Akkoord nog niet binnen handbereik'

De tijd raak snel op om de handelsbetrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te regelen met een Brexit-akkoord.


Grapperhaus wil onlinebetaalfraude zwaarder straffen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel ingediend om onlinebetaalfraude zwaarder te straffen. Het vervalsen, gebruiken, vervaardigen en aanschaffen van elektronische betaalinstrumenten wordt een zelfstandig strafbaar feit, en de maximale straffen van betaalfraude gaan omhoog.


Lege schappen dreigen door minder containerschepen op zee

Er varen te weinig schepen rond om alle bestelde goederen vanuit Azië naar Nederland te transporteren. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland. Dat kan ertoe leiden dat producten in winkels lastig te krijgen zijn of duurder zullen worden.


60 procent werkgevers moet deel coronasteun terugbetalen

Zo’n 60 procent van de werkgevers moet een deel van de NOW-steun terugbetalen, die bedoeld is om werknemers in coronatijd door te kunnen betalen. Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Kamer. Ze kregen tot 90 procent van de loonkosten vergoed bij een geschat omzetverlies van minstens 20 procent.


Nummer twee van vakbond FNV wil de nieuwe nummer één worden

Tuur Elzinga, de huidige vicevoorzitter van vakbond FNV, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de vakbond. Dat heeft Elzinga vrijdag bekendgemaakt. Han Busker, die nu nog leiding geeft aan de grootste vakbond van Nederland, liet medio september weten het na één termijn als voorzitter voor gezien te houden. Volgende week moeten alle kandidaten bekend zijn. De leden kunnen dan begin volgend jaar een nieuwe voorzitter kiezen. De...


Verenigd Koninkrijk: brexitoverleg in zeer moeilijke fase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een toekomstig handelsverdrag zijn in een "heel moeilijke fase" beland. Dat zei een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson vrijdag. Hij benadrukte dat er nog maar weinig tijd is om een deal te sluiten over de onderlinge betrekkingen na 1 januari, als de Britten de interne Europese markt ook in de praktijk verlaten.


Thuiswerkende ambtenaar gaat er op achteruit

Ambtenaren met een modaal inkomen (€2816 bruto per maand) krijgen vanaf volgend jaar €63,71 minder overgemaakt als ze in plaats van vijf dagen, nog maar één dag per week naar kantoor gaan. Dat komt door de gewijzigde reiskostenvergoeding.


Bijna helft van aanvragen voor loonsteun komt van horecabedrijven

Bijna de helft van de aanvragen voor loonsteun (NOW) komt van bedrijven die actief zijn in de horeca of catering. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV donderdag. Het gaat om aanvragen voor tegemoetkoming over de laatste drie maanden van dit jaar. Sinds 16 november kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor loonkosten die ze hebben in oktober, november en december. Inmiddels hebben 30.000 bedrijven een aanvraag ingediend, waarvan er 21.000 zijn...


Miljardenvergoeding Rusland aan Yukos-eigenaren moet doorgaan

DEN HAAG (ANP) - Voormalige aandeelhouders van het Russische olieconcern Yukos mogen doorgaan met het vorderen van 57 miljard dollar aan schadevergoedingen van Rusland. De Russische staat vroeg de Hoge Raad om de betaling van die schadeloosstelling op te schorten zolang er nog een beroepszaak bij de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland loopt. Dat verzoek werd afgewezen.


Bij no deal mag Brit op Schiphol niet meer door de automatische controle

Als er geen deal komt tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK), mogen de Britten bij aankomst op Schiphol niet meer door de automatische paspoortcontrole. Voor het geval dat, heeft de luchthaven extra mobiele paspoortcontrolebalies aangeschaft. Dat laat een woordvoerder van Schiphol vrijdag desgevraagd aan NU.nl weten. Het belangrijkste punt van zorg voor de luchthaven, werd eind 2018 al weggenomen door Brussel. De Europese...


Internetproviders terughoudend met waarschuwen van illegale uploaders

Nederlandse internetproviders reageren vooralsnog terughoudend op plannen van Stichting BREIN om mensen die vaak zonder toestemming films en series uploaden te waarschuwen. T-Mobile zegt er bij niet aan te willen meewerken. De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN is van plan mensen die regelmatig films en series uploaden via BitTorrent te gaan waarschuwen. Dat uploaden gebeurt vaak tegelijk en na het downloaden van een film of...


Thuiswerkende ambtenaar met modaal inkomen gaat er €64 op achteruit door schrappen vaste vergoeding reiskosten

Dit komt door het schrappen van de vaste reiskostenvergoeding, die wordt vervangen voor een vergoeding voor daadwerkelijke reisdagen.


'Sinterklaas geeft dit jaar meer uit en mijdt daarbij de winkelstraat'

Sinterklaas is dit jaar in een gulle bui en geeft gemiddeld 84 euro uit aan cadeaus. Veel hulpsinterklazen hebben naar de oproep van burgemeesters geluisterd en de winkelstraten gemeden. Meer dan de helft van de cadeautjes is online aangeschaft en dat is voor het eerst, meldt het Economisch Bureau van ING vrijdag. Nog maar 13 procent van de meer dan veertienduizend ondervraagde ING-klanten heeft alle sinterklaascadeautjes in de winkelstraat...


Nieuwe films Warner Bros. direct aangeboden via streamingdienst

Filmstudio Bioscopen vrezen lagere inkomsten en reageren boos op Warner Bros.’ besluit om films in 2021 direct aan te bieden via HBO Max.


Ryanair bestelt nog eens 75 Boeing 737 MAX-toestellen

Ryanair heeft 75 Boeing 737 MAX-vliegtuigen besteld, boven op een eerdere order van 135 vliegtuigen van hetzelfde type. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend. Het toestel is omstreden, omdat twee vliegtuigen van dit type in 2018 en 2019 zijn gecrasht. Met de order van in totaal 210 Boeings is een bedrag gemoeid van ruim 22 miljard dollar (18,1 miljard euro). Ryanair verwacht de eerste toestellen in de lente van volgend jaar te...


Kantoormeubelen voor thuis: gat in de markt voor bedrijven

Nu veel mensen thuiswerken spelen nieuwe bedrijven die zich richten op bureaus, stoelen en eigen werkplekken die je zo kunt inklappen daarop in. Ook bestaande spelers proberen zich aan te passen aan de veranderde markt.


De coronacrisis slaat een enorm gat in winkelstraten - leegstand neemt naar verwachting met 40% toe in 2022

Leegstand werd voor de coronapandemie vaak opgelost met horeca. Maar cafés en restaurants kunnen de gaten dit keer niet opvullen.


Hoe bitcoin tot recordhoogte steeg in 2020, en als belegging onverminderd risicovol blijft

De enorme stijging in 2017 leidde tot een gigantische terugval in het jaar daarop. Zal 2021 anders zijn?


Tony's Chocolonely mist opnieuw financiële doelen

De Nederlandse chocoladeverkoper Tony's Chocolonely heeft afgelopen jaar zijn financiële doelstellingen gemist. In plaats van de nagestreefde 3,5 miljoen winst, bleef er slechts een kwart miljoen euro over onderaan de streep.


Coalitie wil honderden miljoenen extra voor zwaarst getroffen bedrijven

De coalitie wil honderden miljoenen euro's extra voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en een zeer groot omzetverlies lijden. Dat geld komt dan onder meer beschikbaar voor bedrijven in de horeca, bevestigen bronnen donderdag aan NU.nl na berichtgeving van de NOS. Het zou de bedoeling zijn dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die een omzetverlies van meer dan 70 procent hebben. Zij kunnen 85 procent van hun...


Koolmees: 60 procent bedrijven moet NOW-steun terugbetalen

Ongeveer 60 procent van de bedrijven die aan het begin van de coronacrisis geld heeft gekregen van de overheid als tegemoetkoming in de loonkosten moet deze steun deels terugbetalen. Ze hebben te veel omzet gedraaid of de loonsom is gedaald doordat er minder flexkrachten zijn ingezet, waardoor ze geen recht hebben op de (volledige) hulp.


PBL: forse toename leegstand winkels in binnensteden

DEN HAAG (ANP) - De effecten van de coronamaatregelen zorgen de komende paar jaar voor een forse toename in de winkelleegstand in binnensteden, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand zal in 2022 toenemen met 40 procent. De horeca zal deze leegstand niet kunnen opvullen, denkt het PBL.


Bij deze banken krijg je nog een redelijke spaarrente, maar is het veilig?

Nu de rente op spaarrekeningen bij veel banken naar nul is gezakt, kun je vergeten dat je van de rente van je spaargeld kunt leven. Toch zijn er nog banken waar je wel een redelijke rente voor je spaarcenten krijgt. Zo rijk als Dagobert Duck word je er niet van, maar je kan wel wel 30 keer meer rente krijgen dan bij de bekende Nederlandse banken.


Transportsector waarschuwt voor lege schappen in tuincentra

De transportsector waarschuwt voor lege rekken in kledingwinkels en lege schappen in tuincentra en doe-het-zelfzaken. De tekorten zouden ontstaan doordat de handel weer is aangetrokken, terwijl rederijen die de spullen veelal uit China halen geen extra containers en schepen inzetten. Dat zeggen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie Fenex vrijdag. "Er dreigen tekorten aan allerlei spullen te ontstaan", zegt een...


NS stopt met verkoop van sigaretten bij AH To Go-winkels op station

AH To Go-winkels op stations van de NS mogen met ingang van het nieuwe jaar geen sigaretten of andere tabaksproducten meer verkopen, meldt de NS vrijdag. Daarmee zet de NS de volgende stap in het uitbannen van sigaretten op stations. Eerder dit jaar stak het vervoersbedrijf al een stokje voor de tabaksverkoop bij de Kiosk en de StationsHuiskamer. Per 1 januari komen daar dus nog de kleine AH-vestigingen bij. "Wij vinden dat sigaretten ook niet...


Polen bereid veto over Europese begroting in te trekken in ruil voor verklaring

Polen is bereid in te binden in de slepende ruzie met andere EU-landen over de koppeling van financiële steun aan de naleving van democratische spelregels. De Poolse regering eist in ruil daarvoor een verklaring waarin Europese leiders beloven geen druk uit te oefenen op lidstaten als het gaat om kwesties die niets te maken hebben met het juiste gebruik van EU-geld. Nederland, de officieuze aanvoerder van het andere kamp in het conflict, heeft...


Chinees staatsoliebedrijf CNOOC op zwarte lijst Washington

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese staatsolieconcern CNOOC wordt op een zwarte lijst gezet door de Amerikaanse regering, omdat het bedrijf gecontroleerd zou worden door het Chinese leger. Ook drie andere Chinese bedrijven komen op die lijst, waaronder de grote chipproducent SMIC.


Supermarktreus Aldi gooit het roer om: groeien met overnames is de nieuwe strategie - topman kijkt naar Noordwest-Europa

De overnamestrategie van Alid Nord is een breuk met het verleden waarin Aldi vooral organisch groeide. De eeste stap is gezet in Frankrijk.


ACM onderzoekt of smartphonemakers gebruik eigen betaalapp mogen afdwingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar smartphonemakers die het onmogelijk maken om mobiel te betalen buiten hun eigen betaalapp om. Dat maakt de autoriteit vrijdag bekend. Sommige smartphones laten andere apps niet toe tot de zogenoemde near field communication (NFC)-chip. Die chip maakt het mogelijk om met je mobiele telefoon te betalen. ACM signaleerde eerder deze week in een marktstudie dat dit mogelijk innovatie in...


Those Vegan Cowboys zetten samen met Westland Kaas een 100% plantaardige kaas in de markt die geen kaas mag heten

De oprichters van De Vegetarische Slager zetten nu als Those Vegan Cowboys vol in op het ontwikkelen van melk en kaas zonder koemelk.


Tony's Chocolonely groeit ondanks coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - Chocolademaker Tony's Chocolonely kon ondanks de coronacrisis rekenen op groei door meer omzet wereldwijd, meldt het bedrijf in de jaarcijfers. De verkopen wereldwijd verdubbelden. "We hebben een klein beetje geprofiteerd van de coronacrisis waarin meer mensen lekkernijen kochten. Consumenten vinden ons steeds beter", verklaart topman Henk Jan Beltman de groei.


Sint is in een gulle bui en shopt online

Sinterklaas pakt eens lekker uit dit jaar. Hij heeft per gezin gemiddeld maar liefst €84 besteed aan cadeautjes. Daarvan heeft hij meer dan de helft online gekocht, meer dan ooit.


AEX breidt winst uit met steun banken; Ahold aan het afslanken

De AEX breidde vrijdag in de late middaghandel de winst uit. Na het teleurstellende banencijfer in de VS houden beleggers er rekening mee dat een deal over nieuwe Amerikaanse coronasteun dichterbij komt. Vooral Unibail is gewild bij de hoofdfondsen


Productie duurzame energie steeg in derde kwartaal met 41 procent

Het aandeel duurzame energie is in het derde kwartaal flink gegroeid. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder steeg de productie duurzame energie met 41 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd in totaal 2,2 miljard kWh meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen. Onder hernieuwbare bronnen verstaat het CBS wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en...


Meer woningbouw mogelijk na verlaging snelheid op snelwegen

Door de verlaging van de maximumsnelheid in maart is de uitstoot van stikstof zodanig afgenomen, dat dit jaar begonnen kan worden met de bouw van nog eens 20.286 woningen. Voor de bouw van deze huizen kon door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019 geen vergunning worden verleend. De snelheidsbeperking op snelwegen leverde genoeg 'stikstofruimte' op zodat provincies alsnog vergunningen voor deze woningen konden verlenen, meldt het...


Tony's Chocolonely werd begin 2020 op zo'n €120 miljoen gewaardeerd en topman Henk Jan Beltman op € 51 miljoen

Tony's Chocolonely heeft de omzet in het gebroken boekjaar 2020/2019 met zo'n 27 procent laten groeien. De winst bedroeg 2,6 ton.


Digitale munt bitcoin bijt tanden stuk op $20.000

Nadat de bitcoin dinsdag nog bijna de magische grens van $20.000 aantikte, heeft de digitale munt in de dagen erna een afkoelingsperiode ingelast.


Warner Bros. gaat bioscoopfilms direct na première streamen

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Filmstudio Warner Bros. gaat komend jaar alle nieuwe films op de dag dat ze in première gaan uitbrengen in zowel de bioscoop als via zijn eigen streamingdienst. Bioscopen vrezen daardoor veel bezoekers te verliezen en tekenen protest aan.


Het kon niet op in yuppig Amsterdam – tot de bubbel dit jaar knapte

Essay | Vette jaren Jarenlang was het feest in Amsterdam. Nog meer hotels, nog meer toeristen. Nog meer geld. Een stad die high leek van haar eigen succes. Toen kwam corona.


'ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om zijn speciaal voor de coronacrisis opgetuigde opkoopprogramma met nog eens een jaar te verlengen. Die beslissing zou bij het rentebesluit volgende week donderdag bekend kunnen worden gemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.