Geldzaken

Polen bereid veto over Europese begroting in te trekken in ruil voor verklaring

Polen is bereid in te binden in de slepende ruzie met andere EU-landen over de koppeling van financiële steun aan de naleving van democratische spelregels. De Poolse regering eist in ruil daarvoor een verklaring waarin Europese leiders beloven geen druk uit te oefenen op lidstaten als het gaat om kwesties die niets te maken hebben met het juiste gebruik van EU-geld. Nederland, de officieuze aanvoerder van het andere kamp in het conflict, heeft...


Grapperhaus wil onlinebetaalfraude zwaarder straffen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel ingediend om onlinebetaalfraude zwaarder te straffen. Het vervalsen, gebruiken, vervaardigen en aanschaffen van elektronische betaalinstrumenten wordt een zelfstandig strafbaar feit, en de maximale straffen van betaalfraude gaan omhoog.


AEX raakt winst bijna kwijt; Shell beleeft mooie tijd

De Amsterdamse beurs houdt rond de lunch nog een kleine winst in handen. Beleggers kijken de kat uit de boom in de aanloop naar het Amerikaanse banenrapport. Shell doet bij de hoofdfondsen goede zaken. Just Eat Takeaway valt minder in de smaak.


ACM start kartelonderzoek naar Apple en Google Pay

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of smartphoneproducenten als Apple en Google de markt verstoren door de toegang tot een speciale betaalchip op hun telefoons af te schermen.


Warner Bros. gaat bioscoopfilms direct na première streamen

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Filmstudio Warner Bros. gaat komend jaar alle nieuwe films op de dag dat ze in première gaan uitbrengen in zowel de bioscoop als via zijn eigen streamingdienst. Bioscopen vrezen daardoor veel bezoekers te verliezen en tekenen protest aan.


Onenigheid over welk recht in klimaatzaak geldt duurt voort

Op dag twee van de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell is er opnieuw onenigheid over welk recht van toepassing is. De advocaten van het olie- en gasbedrijf betogen dat niet alleen het Nederlands recht van toepassing is, aangezien het in overwegend in het buitenland actief is. Milieudefensie vindt dat de rechter de zaak volgens het Nederlands recht moet beoordelen. Advocaat Roger Cox betoogt namens de eisers dat moederbedrijf Royal Dutch...


Those Vegan Cowboys zetten samen met Westland Kaas een 100% plantaardige kaas in de markt die geen kaas mag heten

De oprichters van De Vegetarische Slager zetten nu als Those Vegan Cowboys vol in op het ontwikkelen van melk en kaas zonder koemelk.


Meer woningbouw mogelijk na verlaging snelheid op snelwegen

Door de verlaging van de maximumsnelheid in maart is de uitstoot van stikstof zodanig afgenomen, dat dit jaar begonnen kan worden met de bouw van nog eens 20.286 woningen. Voor de bouw van deze huizen kon door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019 geen vergunning worden verleend. De snelheidsbeperking op snelwegen leverde genoeg 'stikstofruimte' op zodat provincies alsnog vergunningen voor deze woningen konden verlenen, meldt het...


Nieuwe films Warner Bros. direct aangeboden via streamingdienst

Filmstudio Bioscopen vrezen lagere inkomsten en reageren boos op Warner Bros.’ besluit om films in 2021 direct aan te bieden via HBO Max.


SCP: vertrouwen in politiek na sterke stijging weer afgenomen

Waar het vertrouwen in de politiek aan het begin van de coronacrisis sterk was gestegen, is dat inmiddels weer een stuk lager. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag.


'ECB wil jaar langer de tijd voor corona-opkoopprogramma'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt om zijn speciaal voor de coronacrisis opgetuigde opkoopprogramma met nog eens een jaar te verlengen. Die beslissing zou bij het rentebesluit volgende week donderdag bekend kunnen worden gemaakt, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.


Recorddag voor duurzame energie in november: 41 procent uit wind en zon

Begin november is in Nederland een recordhoeveelheid duurzame energie opgewekt. Op 2 november, toen het hard waaide en warm voor de tijd van het jaar was, kwam 41 procent van alle opgewekte elektriciteit uit zonne- en windenergie. Dat blijkt donderdag uit de maandcijfers van Energieopwek.nl, een platform dat de productie van duurzame energie in Nederland bijhoudt. Drie weken na de recorddag was er in plaats van een piek juist een dieptepunt te...


PBL: forse toename leegstand winkels in binnensteden

DEN HAAG (ANP) - De effecten van de coronamaatregelen zorgen de komende paar jaar voor een forse toename in de winkelleegstand in binnensteden, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand zal in 2022 toenemen met 40 procent. De horeca zal deze leegstand niet kunnen opvullen, denkt het PBL.


Tony's Chocolonely mist opnieuw financiële doelen

De Nederlandse chocoladeverkoper Tony's Chocolonely heeft afgelopen jaar zijn financiële doelstellingen gemist. In plaats van de nagestreefde 3,5 miljoen winst, bleef er slechts een kwart miljoen euro over onderaan de streep.


Sint is in een gulle bui en shopt online

Sinterklaas pakt eens lekker uit dit jaar. Hij heeft per gezin gemiddeld maar liefst €84 besteed aan cadeautjes. Daarvan heeft hij meer dan de helft online gekocht, meer dan ooit.


Thuiswerkende ambtenaar met modaal inkomen gaat er €64 op achteruit door schrappen vaste vergoeding reiskosten

Dit komt door het schrappen van de vaste reiskostenvergoeding, die wordt vervangen voor een vergoeding voor daadwerkelijke reisdagen.


Internetproviders terughoudend met waarschuwen van illegale uploaders

Nederlandse internetproviders reageren vooralsnog terughoudend op plannen van Stichting BREIN om mensen die vaak zonder toestemming films en series uploaden te waarschuwen. T-Mobile zegt er bij niet aan te willen meewerken. De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Stichting BREIN is van plan mensen die regelmatig films en series uploaden via BitTorrent te gaan waarschuwen. Dat uploaden gebeurt vaak tegelijk en na het downloaden van een film of...


Regeringspartijen hebben plan voor honderden miljoenen aan extra coronasteun voor noodlijdende sectoren

In de praktijk zal de nieuwe steun vooral bij de horeca-, cultuur en evenementensector terechtkomen.


Supermarktreus Aldi gooit het roer om: groeien met overnames is de nieuwe strategie - topman kijkt naar Noordwest-Europa

De overnamestrategie van Alid Nord is een breuk met het verleden waarin Aldi vooral organisch groeide. De eeste stap is gezet in Frankrijk.


Miljardenvergoeding Rusland aan Yukos-eigenaren moet doorgaan

DEN HAAG (ANP) - Voormalige aandeelhouders van het Russische olieconcern Yukos mogen doorgaan met het vorderen van 57 miljard dollar aan schadevergoedingen van Rusland. De Russische staat vroeg de Hoge Raad om de betaling van die schadeloosstelling op te schorten zolang er nog een beroepszaak bij de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland loopt. Dat verzoek werd afgewezen.


NS stopt met verkoop van sigaretten bij AH To Go-winkels op station

AH To Go-winkels op stations van de NS mogen met ingang van het nieuwe jaar geen sigaretten of andere tabaksproducten meer verkopen, meldt de NS vrijdag. Daarmee zet de NS de volgende stap in het uitbannen van sigaretten op stations. Eerder dit jaar stak het vervoersbedrijf al een stokje voor de tabaksverkoop bij de Kiosk en de StationsHuiskamer. Per 1 januari komen daar dus nog de kleine AH-vestigingen bij. "Wij vinden dat sigaretten ook niet...


Ryanair bestelt meer Boeing 737 MAX vliegtuigen

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft nog eens 75 vliegtuigen Boeing 737 MAX besteld. Daarmee komt totaal aantal toestellen van dat type dat de Ierse prijsvechter in bestelling heeft op 210.


PostNL neemt geen pakketjes meer aan van webwinkels

Op Black Friday was het nog nooit zo druk in de binnensteden en PostNL haalt pakketjes niet eens meer op in de webwinkels. Coronacrisis of niet, we kopen meer dan ooit. Hadden we allemaal wat minder besteld dan waren de sinterklaascadeautjes wél op tijd geweest.


Bij deze banken krijg je nog een redelijke spaarrente, maar is het veilig?

Nu de rente op spaarrekeningen bij veel banken naar nul is gezakt, kun je vergeten dat je van de rente van je spaargeld kunt leven. Toch zijn er nog banken waar je wel een redelijke rente voor je spaarcenten krijgt. Zo rijk als Dagobert Duck word je er niet van, maar je kan wel wel 30 keer meer rente krijgen dan bij de bekende Nederlandse banken.


Coalitie wil honderden miljoenen extra voor zwaarst getroffen bedrijven

De coalitie wil honderden miljoenen euro's extra voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en een zeer groot omzetverlies lijden. Dat geld komt dan onder meer beschikbaar voor bedrijven in de horeca, bevestigen bronnen donderdag aan NU.nl na berichtgeving van de NOS. Het zou de bedoeling zijn dat er een extra tegemoetkoming komt voor bedrijven die een omzetverlies van meer dan 70 procent hebben. Zij kunnen 85 procent van hun...


DSM nieuwen sponsor Sunweb-wielerploeg

De Sunweb wielerploeg wordt vanaf 1 januari Team DSM. Het speciaalchemiebedrijf is de nieuwe partner en sponsor geworden van de wielerploeg.


Chinees staatsoliebedrijf CNOOC op zwarte lijst Washington

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese staatsolieconcern CNOOC wordt op een zwarte lijst gezet door de Amerikaanse regering, omdat het bedrijf gecontroleerd zou worden door het Chinese leger. Ook drie andere Chinese bedrijven komen op die lijst, waaronder de grote chipproducent SMIC.


Het blijft tot op het laatste moment bloedspannend bij de Brexit: 'Akkoord nog niet binnen handbereik'

De tijd raak snel op om de handelsbetrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te regelen met een Brexit-akkoord.


Tony's Chocolonely werd begin 2020 op zo'n €120 miljoen gewaardeerd en topman Henk Jan Beltman op € 51 miljoen

Tony's Chocolonely heeft de omzet in het gebroken boekjaar 2020/2019 met zo'n 27 procent laten groeien. De winst bedroeg 2,6 ton.


EU-president verwacht 'de komende uren of dagen' uitsluitsel over Brexit-deal

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, denkt dat er snel duidelijkheid komt over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Belg zei vrijdag "in de komende uren of dagen" een resultaat van de onderhandelingen te verwachten. De twee partijen zouden in de dagen voorafgaand aan donderdag dichter bij een deal zijn gekomen, maar die vooruitgang zou volgens de Britse pers op donderdag weer tenietgedaan zijn....


McDonald's heeft al 9 maanden geen enkele salade geserveerd in de VS - dat lijkt geen toeval

Het is de vraag of de salades terugkomen. Klanten lijken ze niet te missen en ze hebben McDonald's nooit geld in het laatje gebracht.


3 kansen voor cybercriminelen in 2021: betaalkaartgegevens buitmaken, losgeld eisen in andere crypto's dan bitcoin en bitcoin stelen

Financiële cyberdreigingen behoren tot de gevaarlijkste, omdat ze rechtstreeks van invloed zijn op het financiële welzijn van slachtoffers.


Kantoormeubelen voor thuis: gat in de markt voor bedrijven

Nu veel mensen thuiswerken spelen nieuwe bedrijven die zich richten op bureaus, stoelen en eigen werkplekken die je zo kunt inklappen daarop in. Ook bestaande spelers proberen zich aan te passen aan de veranderde markt.


Bijna helft van aanvragen voor loonsteun komt van horecabedrijven

Bijna de helft van de aanvragen voor loonsteun (NOW) komt van bedrijven die actief zijn in de horeca of catering. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV donderdag. Het gaat om aanvragen voor tegemoetkoming over de laatste drie maanden van dit jaar. Sinds 16 november kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor loonkosten die ze hebben in oktober, november en december. Inmiddels hebben 30.000 bedrijven een aanvraag ingediend, waarvan er 21.000 zijn...


Onduidelijk wat streamingplan van Warner betekent voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het plan van filmstudio Warner om zeker een jaar films tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen, gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse filmmarkt. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs diverse grote branchepartijen.


Koolmees: 60 procent bedrijven moet NOW-steun terugbetalen

Ongeveer 60 procent van de bedrijven die aan het begin van de coronacrisis geld heeft gekregen van de overheid als tegemoetkoming in de loonkosten moet deze steun deels terugbetalen. Ze hebben te veel omzet gedraaid of de loonsom is gedaald doordat er minder flexkrachten zijn ingezet, waardoor ze geen recht hebben op de (volledige) hulp.


Nummer twee van vakbond FNV wil de nieuwe nummer één worden

Tuur Elzinga, de huidige vicevoorzitter van vakbond FNV, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de vakbond. Dat heeft Elzinga vrijdag bekendgemaakt. Han Busker, die nu nog leiding geeft aan de grootste vakbond van Nederland, liet medio september weten het na één termijn als voorzitter voor gezien te houden. Volgende week moeten alle kandidaten bekend zijn. De leden kunnen dan begin volgend jaar een nieuwe voorzitter kiezen. De...


Tony's Chocolonely groeit ondanks coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - Chocolademaker Tony's Chocolonely kon ondanks de coronacrisis rekenen op groei door meer omzet wereldwijd, meldt het bedrijf in de jaarcijfers. De verkopen wereldwijd verdubbelden. "We hebben een klein beetje geprofiteerd van de coronacrisis waarin meer mensen lekkernijen kochten. Consumenten vinden ons steeds beter", verklaart topman Henk Jan Beltman de groei.


Sintdrukte bij webwinkels is 'beheersbaar', LEGO-pakketjes krijgen voorrang

De grote webwinkels vinden de sinterklaasdrukte vooralsnog beheersbaar. Dat zeggen ze donderdag tegen NU.nl. Door extra capaciteit in te zetten en bepaalde pakketjes voorrang te geven in het verzendproces, hopen ze cadeaus op tijd bij mensen thuis te kunnen bezorgen. Bol.com vertelt dat ze nu in de "drukste periode van het jaar" zitten, maar daar vooralsnog weinig last van te hebben. "We hebben dagelijks contact met PostNL en veruit het grootste...


Productie duurzame energie steeg in derde kwartaal met 41 procent

Het aandeel duurzame energie is in het derde kwartaal flink gegroeid. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder steeg de productie duurzame energie met 41 procent. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd in totaal 2,2 miljard kWh meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen. Onder hernieuwbare bronnen verstaat het CBS wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en...


Thuiswerkende ambtenaar gaat er op achteruit

Ambtenaren met een modaal inkomen (€2816 bruto per maand) krijgen vanaf volgend jaar €63,71 minder overgemaakt als ze in plaats van vijf dagen, nog maar één dag per week naar kantoor gaan. Dat komt door de gewijzigde reiskostenvergoeding.


'Sinterklaas geeft dit jaar meer uit en mijdt daarbij de winkelstraat'

Sinterklaas is dit jaar in een gulle bui en geeft gemiddeld 84 euro uit aan cadeaus. Veel hulpsinterklazen hebben naar de oproep van burgemeesters geluisterd en de winkelstraten gemeden. Meer dan de helft van de cadeautjes is online aangeschaft en dat is voor het eerst, meldt het Economisch Bureau van ING vrijdag. Nog maar 13 procent van de meer dan veertienduizend ondervraagde ING-klanten heeft alle sinterklaascadeautjes in de winkelstraat...


Google brengt infotainmentsysteem Android Auto naar Nederland

Google brengt Android Auto in de komende maanden officieel naar Nederland, zo maakt het bedrijf in een blogbericht bekend. Met het systeem kunnen mensen hun Android-telefoon koppelen aan het dashboardscherm in de auto, om bijvoorbeeld te navigeren. Het systeem van Google maakt het mogelijk om een telefoon met het infotainmentscherm van een auto te verbinden. Vervolgens kunnen gebruikers daarop onder meer de route bekijken met Google Maps, muziek...


Het kon niet op in yuppig Amsterdam – tot de bubbel dit jaar knapte

Essay | Vette jaren Jarenlang was het feest in Amsterdam. Nog meer hotels, nog meer toeristen. Nog meer geld. Een stad die high leek van haar eigen succes. Toen kwam corona.


Kwekers zien dat Nederlanders dit jaar de kerstboom extra vroeg opzetten

Nederlanders zetten dit jaar de kerstboom extra vroeg op, merkt kerstboomverkoper Jaap Bolhuis, die tevens secretaris van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) is. Hij schat tot dusver 25 tot 30 procent meer bomen te hebben verkocht dan op hetzelfde moment in eerdere jaren. Ook de levering aan handelaren is groter dan voorheen. Ook van andere kwekers hoort Bolhuis dat ze op dit moment meer bomen verkopen dan in andere jaren. Hij...


De coronacrisis slaat een enorm gat in winkelstraten - leegstand neemt naar verwachting met 40% toe in 2022

Leegstand werd voor de coronapandemie vaak opgelost met horeca. Maar cafés en restaurants kunnen de gaten dit keer niet opvullen.


Ryanair bestelt nog eens 75 Boeing 737 MAX-toestellen

Ryanair heeft 75 Boeing 737 MAX-vliegtuigen besteld, boven op een eerdere order van 135 vliegtuigen van hetzelfde type. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij donderdag bekend. Het toestel is omstreden, omdat twee vliegtuigen van dit type in 2018 en 2019 zijn gecrasht. Met de order van in totaal 210 Boeings is een bedrag gemoeid van ruim 22 miljard dollar (18,1 miljard euro). Ryanair verwacht de eerste toestellen in de lente van volgend jaar te...


Hoe bitcoin tot recordhoogte steeg in 2020, en als belegging onverminderd risicovol blijft

De enorme stijging in 2017 leidde tot een gigantische terugval in het jaar daarop. Zal 2021 anders zijn?


Pensioenonderhandelaar Elzinga wil FNV-voorzitter worden

Vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV wil voorzitter worden van de grootste vakbond van Nederland. Hij was de afgelopen jaren de belangrijkste onderhandelaar namens de vakbonden bij de hervorming van het pensioenstelsel. De huidige FNV-voorzitter Han Busker maakte in september bekend dat hij zich na zijn eerste termijn niet meer herkiesbaar wil stellen.


Transportsector waarschuwt voor lege schappen in tuincentra

De transportsector waarschuwt voor lege rekken in kledingwinkels en lege schappen in tuincentra en doe-het-zelfzaken. De tekorten zouden ontstaan doordat de handel weer is aangetrokken, terwijl rederijen die de spullen veelal uit China halen geen extra containers en schepen inzetten. Dat zeggen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en expediteursorganisatie Fenex vrijdag. "Er dreigen tekorten aan allerlei spullen te ontstaan", zegt een...